Resor       https://sv.bhlyqj.com

Hotade djur i Serengeti

Grasslandsområdet i Tanzania, Afrika, känt som Serengeti är hem till en mångsidig vilddjursfauna. Vissa Serengeti-djurarter som en gång blomstrade står nu inför utrotning på grund av faktorer som sjukdomar och mänsklig intrång. Bland dessa hotade arter finns djur som Världsnaturfonden (WWF) kallar "flaggskeppsarter", vilket betyder att de är ikoniska och välkända i västerländska kulturer.

Svart noshörning

En av två noshörningsarter i Afrika, är den svarta noshörningen grå och inte svart, enligt "Earth's Endangered Creatures". Den svarta noshörningen finns i Serengeti; tidigt 1990-talet fanns bara 2 000 i vildmarken. Noshörningar har listats som kritiskt hotade sedan 2008. Noshörningen jakts för sitt horn, som ses som en medicinsk källa och rikedomssymbol. "Earth's Endangered Creatures" notera att svarta noshörningshorn också används för att göra dolkhändtag. Svarta noshörningar kan väga mellan 1 och 2 ton och mäta mellan 9 och 12 fot i längd. Dieten för denna flaggskeppsart består främst av kvistar, löv och skott. Djuret parar sig året runt. Honor föder ett kalv, som stannar med sin mor upp till tre år.

Gepard

Listad som "hotad" under Endangered Species Act (ESA), är de huvudsakliga hoten mot gepardens överlevnad förlust av livsmiljö, genetisk inavel och dödsfall av ungar som dödas av andra rovdjur som hyenor och lejon. Defenders of Wildlife notera att det fanns mer än 100 000 geparder i vildmarken i Afrika 1900. Antalet har minskat till mellan 9 000 och 12 000. Som snabbaste landdjuret kan geparder nå en topphastighet på 70 mph och äter främst små klövdjur som impala och gazeller, enligt Defenders of Wildlife. Geparder är ensamma av natur och honor uppfödrar kullar av två till fyra ungar i ungefär ett år innan ungarna slår sig loss på egen hand.

Afrikansk elefant

Den afrikanska, eller savann-, elefanten är en flaggskeppsart som är en viktig del av ekosystemet i områden som Serengeti eftersom den minskar busktäcke, vilket låter andra djur överleva i området, enligt Världsnaturfonden (WWF). Afrikanska elefanter äter gräs, frukt och växter, och parar sig året runt; de tenderar dock att föda fler ungar under regnperioden. Afrikanska elefanter lever i familjegrupper som är matriarkala, dvs ledda av en hona. Elefanternas livslängd är upp till 70 år. WWF notera att det huvudsakliga hotet mot afrikansk elefants överlevnad är konflikt med människor, främst bönder som dödar elefanter som rånar deras fält. WWF har utvecklat ett avskräckande system som använder chili, en irritant för elefanter som inte skadar dem men hjälper att hålla dem borta från böndernas fält. Enligt World Conservation Union är den afrikanska elefanten "sårbar", vilket innebär att den står inför en "hög risk för utrotning i vildmarken".

Afrikansk vildhund

Den afrikanska vildhunden är det mest hotade rovdjuret i Serengeti, enligt American Museum of Natural History. Det uppskattas att färre än 60 afrikanska vildhundar finns kvar i Serengeti, och den totala populationen på kontinenten är mellan 4 000 och 5 000. Populationen av afrikanska vildhundar har minskat på grund av flera faktorer, inklusive introduktion av husdjurs sjukdomar som rabies och hundpest. Dessutom har förlust av livsmiljö också bidragit till minskningen. Afrikanska vildhundar lever i täta grupper och jaktar betesdjur som zebror och gnuer. De uppfödrar också sina ungar som en grupp och lever med sin flock hela livet.