Vita storkar – fakta
Beskrivning
Vita storkar (europeiska vita storkar) lever i Europa, Mellanöstern, Asien. Liten population nära Kapprovinsen, Sydafrika. Stora vita fåglar bygger bo på tak i Europa – generationer återvänder till samma bo.
Höjd >90 cm, lång hals, nakna röda ben. Röd näbb. Fjäderdräkt vit utom vingfjäder (svarta med lila/grön iridescens). Kön likadana, hanar något större. Ungar: bruna ben, svarta näbbar som rödnar med ålder.
Flyttning
Vinter: flyttar till värre klimat, många till tropiska Afrika. Undviker stora vattenytor (termiska uppvindar fungerar ej över vatten). Europeiska populationen korsar Medelhavet vid Gibraltar eller flyger via Mellanöstern runt vattnet. Rest övervintrar i Indien.
Kost
Under flyttning: stora flockar (tiotusentals) vid rikliga föda. Ex: 100 000 storkar i 24 km sträcka i Tanzania åt mygglarver. Äter även insekter, grodor, fisk, blötdjur, grodyngel, ormar, ödlor, unga fåglar, regnmaskar.
Beteende
Liten vokal kommunikation. Använder näbbklatrande ljud. Ibland låter som kulspruta vid snabbt näbbklapp. Efter uppfostran: föräldrar vistas separat resten av året.
Förökning
Häckningsperiod: kolonier nära varandra. Spanien: ett tak med 9 par (Smithsonian). Hanar kommer först, visar upp för att locka hona. Bo: grena, gräs, pappersfetzen, trasa. Återanvänder gamla bon men lägger till nytt material. Hona lägger 3–5 ägg, båda rugar. Ungar flyger efter 8–9 veckor.
Europa
- Fakta om Nildelta – Geografi, översvämningar, papyrus, fågelliv, Rosettastenen
- Burj Khalifa – Fakta om Världens Högsta Byggnad
- Kansai International Airport – Fakta
- Tibetanska platån fakta
- Indien turismfakta – tillväxt, kulturarv, medicinsk turism och tåg
- Yukon-fakta
- Fakta om Oktoberfest i München
- Fakta om Alton Towers
- Italien turismfakta
