Fjällrävens habitat: Ja, de lever i tundran
Fjällrävens utbredning
Ja, fjällrävar (Vulpes lagopus) är tundrans quintessentiella invånare. Deras cirkumpolära utbredning inkluderar:
- Nordamerika: Norra Alaska, Kanadensiska arktiska arkipelagen, Grönland (nordkust)
- Eurasien: Sibirien (Ryssland), Svalbard (Norge), Skandinavien (Norge, Sverige, Finland), Island
- Habitat: Arktisk tundra, kustområden, havsis, alpina tundra
Tundraanpassningar
- Vit vinterpäls (kamuflage på snö); brun/grå sommarpäls (tundraberg/växter)
- Tjock päls (bästa isolering hos alla däggdjur); pälsade fotpallar
- Kompakt kropp (korta öron, nos, ben) – minimerar värmeförlust
- Metabolisk flexibilitet – kan sänka basal metabolhast vid svält
- Aterätare – följer isbjörnar för sälkadaver; cacherar mat
Bevarandestatus
- IUCN: Minst oro globalt
- Hot: Klimatförändring (rödräv utbredning norrut, lemmingcykelstörning), fångst, sjukdom
- Skandinavien: Kritiskt hotade (fragmenterad, <200 vuxna); bevarandeprogram aktiva
Nordamerika
- Italienska restauranger på Rush Street i Chicago
- Vilket håll till Lake Michigan från centrala Chicago? En enkel navigeringsguide
- Genomsnittsväder och vindhastigheter i Texas
- Så här planerar du en dagsutflykt till Fort Worth Stockyards
- Grand Canyon ligger västerut Mississippifloden
- Kör Mississippifloden genom Ozark-bergen?
- Alaska-dagsturer med småbåtar
- Forbes Road Gun Museum? Det är Forbes Road Gun Club i St. Johns, PA
- Niagara Falls rabatterade sevärdheter
