Tranor och storkar i Georgia
Georgias kustområden, myrar och varierade terräng gör det till en naturlig livsmiljö för tranor och storkar – vadvandrarfåglar som hotas av utbyggnad av deras bo- och födoområden. Det finns fortfarande häckande storkar i Georgia. Både sandhill-tran och wood stork kan hittas i delstaten. Och den hotade vittran gör ett tillräckligt comeback för att ibland observeras i våtmarker och vid grunda sjöar.
Wood Storks
Wood storks lever året runt i livsmiljö de finner bekväma i isolerade, kustnära områden av Georgia. De gillar att bo högt i cypressträd – ca 50 till 80 fot ovanför marken. De är en federalt hotad art och anses hotade även i Florida, North Carolina och South Carolina. Den mest kritiska förlusten av livsmiljö för wood stork tillskrivs förändringar i Floridas våtmarker, som en gång hade ändlösa cypresssumpfar men nu har dränats och utbyggts. Wood storks har en vingbredd på fem fot, vit kropp, svarta ben, svans och vingspetsar och en distinktiv gul, böjd näbb. Wood storks är den enda stork som häckar i USA – honor lägger bara tre ägg – men fåglarna häcker inte förrän de är fyra år gamla. Äggen kläcks av både hane och hona.
Sandhill Cranes
Sandhill cranes lever i öppna gräsmarker och sötvattensmyrar i Nord- och Centralamerika och Kuba och kan hittas i Georgia. Populationer anses tillräckligt stabila för att jagas i vissa mellanstater. Fågeln har en lång hals, grå kropp, röd hals och spetsig svart näbb. Den har ett distinktivt rop och är berömd för sin komplexa parningsdans. Fåglarna binder sig för det mesta av ett år medan de parar, kläcker ägg och uppfostrar sina ungar. Sandhill cranes häcker inte förrän de är två till sju år gamla, och deras antal har varit farligt låga vid vissa tillfällen på grund av förlust av strategiska våtmarker där de gillar att samlas i stora flockar under migration. Sandhill cranes lever 20 år eller äldre i vildmarken under normala förhållanden.
Whooping Cranes
Den vittran var en gång så hotad att bara 15 eller 16 fåglar fanns kvar i vildmarken. Idag finns runt 500 vittran i bevarande avlsprogram och i vildmarken. Deras föredragna livsmiljö är sötvattensmyrar och grässliga prärier. När de migrerar vistas de i saltvattensmyrar, grunda sjöar och spannmålsfält. Fåglarna är territoriala och binder sig i par och i familjer – ett nytt par kommer ofta att bo nära sina föräldrar. De är de högsta fåglarna i Nordamerika, med långa mörka ben och näbb, röda pannor och kinder, fjädrade vita fjädrar och en strubbig baksektion. Deras unika rop är lätt att känna igen. Vittran är fortfarande hotade men, när deras population växer, har fåglarna observerats i landsbygdsområden av Georgia.
