Resor       https://sv.bhlyqj.com

Kan en make/maka utan akteskapsbrev sitta i NY condo-styrelse? Ja.

Ja. New York-lag kräver inte att condo-styrelsemedlemmar är lägenhetsägare – eller står på akteskapsbrevet.

Styrelsedokumenten bestämmer

  • Byggstadgar kan begränsa behörighet (t.ex. "måste vara lägenhetsägare", "måste bo i huset").
  • Om tysta, kan vilken vuxen som helst (make/maka, släkting, icke-bostad) sitta.
  • Bostadsrättsföreningar (co-ops) strikta: kräver oftast andelsinnehav (proprietär arrende).

Vanliga begränsningar (Kolla dina stadgar)

  • Lägenhetsägare i registret.
  • Primärbostad.
  • Inte i skuld.
  • Intressekonflikt.
  • Ålder 18+.

Praktiska överväganden

  • Make/maka utan akteskapsbrev kan sakna rättsliga ställning för vissa röster (kolla stadgar).
  • Försäkring/D&O-täckning kan kräva ägarskap.
  • Förvaltningsansvar gäller oavsett titel.

Laglig grund

NY Real Property Law §339-i (Condominium Act) – styrelsens befogenheter definieras av declaration/stadgar, inte lag. Domstolar upprätthåller rimliga begränsningar.