Hotade akvatiska djur i Indien
Indien, ett land på den asiatiska subkontinenten, är hem för många hotade arter. Landet är en stor halvö som ragar ut i Indiska oceanen och innehåller också många stora flod- och biflodssystem. Det finns hotade akvatiska djur i båda Indiens huvudfloder, Ganges och Indus, samt i Indiska oceanen. Blåvalen, världens största däggdjur, har livsmiljöer i Indiska oceanen. De enda två sötvattensdelfinarter som finns utanför Sydamerika finns i Indien och står på randen av utrotning.
Blåval
Blåvalen är världens största djur och finns frekvent i Indiska oceanen utanför subkontinentens kust. Enligt Animal Info har blåvalen varit hotad sedan 1960-talet på grund av kommersiellt valfangst. Valfångst av blåvaler upphörde 1964, men beståndet har inte återhämtat sig. Innan valfångsten fanns det runt 250 000 blåvaler på söra halvkloten. 1998 var antalet 400. Blåvalen äter krill och lämnar sina hemmavatten för kyligare klimat vid polerna under sommaren för att äta. Efter ätsäsongen återvänder blåvalerna till sin vanliga livsmiljö och äter inte under de andra åtta månaderna på året. De är ensamma djur, vilket kan göra det svårt att räkna deras population; men antalet observationer per år ökar långsamt.
Gangesflodsdelfin
Gangesflodsdelfinen är en av världens fyra sötvattensdelfinarter och är starkt hotad. Enligt Deccan Herald är populationen av Gangesflodsdelfinen nere på 2 000. Djuret står nu inför utrotning. Populationen har snabbt minskat på grund av jakt och förstörande av dess livsmiljö av mänskligt byggda dammar. Föröreningen av Ganges bidrar också till minskningen. Wildlife Institute of India försöker få delfinen klassad som en indikatorart, dvs en art vars välbefinnande är indikativ för effekterna av projekt för att rensa Ganges-floden. Det finns också ansträngningar att göra delar av floden till vildmarksskyddsområden för turister. Gangesflodsdelfinen är också blind.
Indusflodsdelfin
Indusflodsdelfinen är den enda andra sötvattensdelfinen i Indien. Populationen var förut utbredd längs hela floden i Indien, Pakistan och Himalaya, men nu finns det tre isolerade populationer i Indien. Huvudorsaken till populationens minskning är mänskligt byggda dammar i Indus-floden, som orsakar storskalig uttorkning av flodbäddar. Till skillnad från Gangesflodsdelfinen är Indus inte faktiskt blind. Även om ögonen saknar lins kan delfinen se ljus. Indusflodsdelfinen har varit hotad sedan 1970-talet, och populationen fortsätter att falla. Enligt Animal Info är det en av världens sällsyntaste däggdjur, med en population på runt 800 år 2001. Förörening och jakt har också bidragit till dess nedgång.
