Hotade spanska djur
Spanien, som upptar största delen av den iberiska halvön, gränsar till Portugal och har både en mediteransk och en atlantisk kustlinje. Dess geografi består av berg, öken och floder, vilket ger lämpliga livsmiljöer för en rad djur. Men många inhemska och icke-inhemska arter som lever i Spanien anses sårbara, hotade eller akut hotade. Orsakerna till deras minskande bestånd är jakt, fiske, förlust av livsmiljö, sjukdomar och vattenföroreningar.
Europeisk mink
Europeisk mink (Mustela lutreola) blev en hotad art 1994 och, per 2004, finns den i sju andra länder utöver Spanien. Minken är ett nattaktivt, ensamt djur som finns i vegetationsrika bäckar, sjöar och floder. Den har svävfötter anpassade för jakt under vatten. Minker äter insekter, små däggdjur, grodor, krabbor, fisk och blötdjur. Den europeiska minken är en mindre art än den amerikanska minken, vägande upp till 1,6 pund (740 gram). Enligt AnimalInfo.org fanns det uppskattat 100 till 1 000 djur av denna art kvar i Västeuropa, med bestånd i Spanien och Frankrike som minskar snabbt.
Mediterranskt munkäls
Mediterranskt munkäls (Monachus monachus) är listat som akut hotat 2006 och är en av världens sällsyntaste djur. Små bestånd av denna art finns i 16 andra länder än Spanien, per 2006, och djuret är möjligen utdött i sex ytterligare länder. Mediterranskt munkäls lever i kustvatten och är typiskt 2,5 meter långt. Det är aktivt under dagen och äter en rad fisk och cefalopoder (blötdjur). Det är det enda sälsdjur (säl eller sjölejonfamiljen) som lever i varma, subtropiska oceaner.
Iberisk lodjur
Iberisk lodjur (Lynx pardinus) är en annan av världens sällsyntaste djur, och rankas som den mest hotade kattarten i världen per 1998, enligt AnimalInfo.org. Den finns bara i Spanien och Portugal, med antal uppskattade till mindre än 120 totalt per 2006. Iberisk lodjur är en nattaktiv katt, med ett medelvikt på mellan 9 till 13 kg och en längd på mellan 85 till 110 cm. Den äter nästan uteslutande europeiska kaniner, men kan också äta andar, rådjurskalvar och damhir. Den färdas en genomsnittlig sträcka på 7 km per dag.
Nordatlantisk räddhval
Nordatlantisk räddhval (Eubalaena glacialis) anses också vara en av världens mest hotade arter, med uppskattat 350 kvar på jorden, per 2004. Den finns i nordvästra och västra centrala delar av Atlanten och inom 14 länder utöver Spanien. De väger upp till 100 000 kg och mäter upp till 17 meter. De äter främst små marina kräftdjur. Ordet "rädd" i namnet Nordatlantisk räddhval valdes eftersom arten är den bästa valen att jaga, eftersom de är långsamma, lever i tempererade vatten, flyter när de dödas och ger höga nivåer av olja.
