Resor       https://sv.bhlyqj.com

Brasilianska djur i Amazonen

Amazonen är hem för världens största flodbassäng och tropiska regnskog samt mer än en tredjedel av Jordens djurarter. Amazonen sträcker sig över åtta olika sydamerikanska länder, med den största koncentrationen i Brasilien. För att sätta Amazonens storlek i perspektiv – Amazonregnskogen ensam täcker nästan samma yta som de sammanhängande USA. Utöver regnskog innehåller Amazonen också savanner, lövskogsområden, översvämningsskogar och säsongsskogar.

Guldlejonstamariner

Guldlejonstamariner är ett hotat arter.

Guldlejonstamarin är en liten primat arthemma i Brasiliens kusträddskogar. Guldlejonstamariner har en genomsnittlig kroppslängd på 20 till 25 cm med ytterligare 33 cm i svanslängd. De kännetecknas av sin gyllenröda päls och manar som ramar in deras ansikten som ett lejon. Guldlejonstamarin är mest aktiv under dagen och äter växter, insekter, frukt och ödlor. Guldlejonstamariner lever i små familjegrupper i träden 3 till 9 meter ovanför skogsbotten. Guldlejonstamarin är en hotad art sedan början av 2000-talet; dock har dess populationer långsamt ökat. Tjuvjägare jagar tamarinerna för deras skinn, medan skogshuggare hugger ner deras hem för att göra plats för plantager och andra utvecklingar.

Manad tre-tåd sloth

Manade tre-tådiga sloth är hemma i Brasilien och finns nästan uteslutande inom Brasiliens Amazonas kusträddskogar. Manade tre-tådiga sloth är ensamma varelser som lever i regnskogens träd, äter kvistar och löv. Dessa sloths förlämnar knappt säkerheten i sina träd för att de inte kan gå och har extrem svårt att röra sig längs skogsbotten. Manade tre-tådiga sloth kännetecknas av att de har små ögon, öron och huvuden med lång mörk päls som täcker deras kropp. Alger och insekter lever och växer i sloths päls. Manade tre-tådiga sloth är en hotad art vars population är på nedgång. De förlorar sina hem till avskogning för resurser och utveckling och jagas också för mat och sport.

Amazonfloddelfin

Amazonfloddelfinen kallas vanligtvis boto eller rosa floddelfin. De är typiskt rosa i färgen och kan väga upp till 180 kg och bli upp till 2,6 meter långa. Till skillnad från havsdelfiner, som reser i familjegrupper, är floddelfiner ensamma varelser som vanligtvis bara finns i par som mor och kalv. Floddelfiner äter fisk, krabbor och sköldpaddor. Enligt Animal Info finns Amazonfloddelfiner i Brasilien, Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela och Guyana. Amazonfloddelfinen riskerar att bli hotad på grund av avskogning, föroreningar och fiske.