Resor       https://sv.bhlyqj.com

Kan en make låsa ute dig i Kalifornien? Nej – det är olagligt

Nej. I Kalifornien kan en make inte lagligt låsa ute den andra från det gemensamma hemmet – oavsett vem som står på titeln eller hyreskontraktet.

Laglig grund

  • Gemenskaps egendom stat: Båda makarna har lika rätt att bo i familjehemmet under äktenskapet (Family Code § 721, 1100).
  • Olagligt ute-låsning: Att byta lås, ta bort dörrar, stänga av för att utesluta en make är ett civil brott (Civil Code § 789.3) och kan utgöra hemmavåld (Family Code § 6320).
  • Rättsmedel: Ute-låst make kan:
    • Ringa polis (civil standby för att komma in).
    • Ansöka om Hemmavålds restraining order (DVRO) – inkluderar "flytt-ut" eller "stanna-bort" order, men enbart en domare kan befordra utestängning.
    • Söka ex parte nödorder i familjerätt.
    • Stämma på skadestånd (verkliga + straff, advokavgifter).

Undantag (Endast domstolsbestämt)

En domare kan bevilja enskilt bruk av hemmet till en make via:

  • DVRO (om missbruk bevisas).
  • Tillfälliga order i skilsmässa (Family Code § 6321).
  • Nödskyddsorder (polis begäran).

Bottenlinje

Självhjälp ute-låsning är olagligt. Om du är ute-låst, ring 911 eller en familjerättsadvokat omedelbart. Dokumentera allt. Lagen skyddar din rätt till hemmet tills en domstol säger annorlunda.