Om Kondorfåglar
Kaliforniska och Andinska kondorer är två av de största flygande fåglarna med vingbredd upp till 2,9–3,2 meter (9,5–10,5 fot). Den andinska kondoren gör sitt hem högt upp i Andesbergen i Sydamerika medan den kaliforniska kondoren bönder under stenar, på höga utsikter och i sekvoja i södra och centrala Kalifornien, Arizona, Norra Baja Kalifornien och Mexiko. Fåglarna flyger på höga höjder upp till 4 500 meter (15 000 fot), äter aas och är båda listade som hotade.
Kalifornisk Kondor
Relaterad till Teratorner – gampleliknande fåglar från Pleistocen – seglar den kaliforniska kondor över långa avstånd under dagen och upptar ett stort hemmaprovins-territorium. Fågeln har svarta fjädrar, en nackkrave och en skallen, rosa huvud. Kondorer är asfaltärare, och är sociala i sina ätvanor, samlas tillsammans för att äta av däggdjurskadaver och delar boendeplatser med varandra. Efter ätandet rengör kondoren sitt huvud genom att gnida det mot gräs eller buskar och badar frekvent.
Andinsk Kondor
Förplantningsvanor
Den kaliforniska kondoren förplantar sig inte förrän den är mellan sex och åtta år gammal, och lägger sedan ett ägg vartannat år. Om ägget förstörs eller tas bort, kommer honan att lägga ett till och möjligen ett tredje. Dessa fåglar bygger inte bon, utan förlitar sig på naturliga hålrum i berg eller grottor. Lik den kaliforniska kondor, kläcker den andinska kondor ett enda avkomma vartannat år. Båda typerna av kondorer matar sina ungar genom att kräkas upp; både hanar och honor delar matansvaret.
Hotade Arter
Amerikanska och europeiska pälshandlare som anlände till Kalifornien under 1800-talet orsakade oavsiktligt att de kaliforniska kondorerna dog ut när fåglarna intog giftiga blyhagl som lämnats i kvarlevor av kadaver. Bosättarna var ansvariga för att förstöra den naturliga livsmiljö och tjuvjaga fågeln. Från 1982, med bara 22 kondorer kvar, startade San Diego Zoo Global det första förökningsprogrammet för kaliforniska kondorer i fångenskap. U.S. Fish and Wildlife Service, California Department of Fish and Game, National Audubon Society och Los Angeles Zoo deltar också. Den andinska kondoren är också listad som hotad, även om dess antal inte har minskat lika allvarligt.
