Hawaiisk hök fakta
Enligt National Audubon Society, är den hawaiiska höken den enda av arkipelagens inhemska rovdjur som överlevde mänsklig kolonisering och har sedan listats som en federalt hotad art och fått Near Threatened-status av International Union of Conservation of Nature. Fågeln kallas också hawaiisk vibrams, 'Io och vid sitt vetenskapliga namn, Buteo solitarius.
Identifierande egenskaper
Symboliserar kungamakt i hawaiisk legend, den majestätiska 'Io mäter mellan 16 till 18 tum lång, med honor av arten som generellt är större än sina hanar. Fågeln har lika ljus och mörk bruna fjädringfärg på sina undervingar, bröst och huvud. Vuxna hawaiiska hökar har gulaktiga fötter och ben medan unga är mer gröna i dessa områden.
Habitat och uppfödning
Medan de har sett på Kauai, Oahu och Maui, är hawaiiska hökar kända för att endast häcka på Big Island, boende i de täta inhemska skogarna. Enligt U.S. Fish and Wildlife Service, bebor hökarna ett område på ungefär 2 372 kvadratmil på ön Hawaii. Arten par för livet och är territoriella av natur. Honorna lägger ägg mellan mars och juni, som kläcks från maj till juli. Typiskt läggs bara ett ägg i taget. Båda könen bygger boet, men bara honan kläcker ägget medan hanen levererar mat till honan och dess avkomma.
Ätvanor
Arten njuter av en varierad kost av inhemska och introducerade växter och djur och är mångsidig i sina ätvanor. Hawaiiska hökar jagar generellt från en stillastående position men kan också dyka för byta från luften. De djur hökarna jagar efter inkluderar insekter som bönor, kuggormar, maskar, gnagare och mindre fåglar. De söker också mat i skogen och fruktträdgårdar för nötter och frukter som makadamia och papaya.
Hot
Häckningshabitatet för den hawaiiska höken är hotat av mänsklig aktivitet, inklusive skogsavverkning för jordbruk, bebyggelseutveckling och skogsbruk. Den olagliga skjutningen av häckande fåglar och kollisioner med fordon leder också till artens avtagande. Det har också varit ett fall i hökantalet sedan introduktionen av exotiska växtarter som långsamt övergår de inhemska träden som 'Io föredrar att häcka i. Bevarandearbete pågår inklusive populationsundersökningar, habitat- och bo-skyddsprojekt.
