Resor       https://sv.bhlyqj.com

Intressanta fakta om sjöutter

Sjöutter verkar söta. De är极其 leksamma, flyter på ryggen medan de äter fisk och annat marinliv. I vildmarken lever de upp till 23 år. Utom vid parning lever de ensamma, mestadels i oceanen. De är en av få däggdjur som använder verktyg för att få åt mat.

Utbredning

Sjöutter levde förr runt hela Norra Stilla havet, från Japan till Ryssland och från Alaska ner till Mexiko. Jakt 1700–1800-talet nästan utrotade dem. Tre underarter finns kvar: Enhydra lutris lutris (Ryssland), Enhydra lutris nereis (Centralkaliiforniens kustområden), Enhydra lutris kenyoni (Aleuterna och södra Alaska, även introduserade Alaska–Oregon).

Beskrivning

Tillhör Mustelidae-familjen. Upp till 1,5 meter långa, 45 kg vuxna. Honor något mindre. Svansen utgör en tredjedel av kroppslängden. Brun/röd päls – tätast bland alla däggdjur: 100 000 hår/cm² (University of Michigan Museum of Zoology). Inget fettlager för värme – pälsen isolerar. Långa bakben med platta simfötter, kortare framben med indragbara klor.

Kost

Äter musslor, krabbar, bläckfisk, fisk från tångskogar. Föodosökning 50–90 sek/försök. Hittar byten med ögon och känsla. Fångar med framfötter, bringar till ytan, flyter på ryggen med bröst som bord. Ibland lägger de hårdskaligt byte på bröstet och använder sten som verktyg för att knäcka skalet.

Beteende

Simmar med bakben, svans, kroppsundulationer, framben nära kroppen. Simmar nästan 10 km/t och håller andan upp till 6 minuter (University of Michigan Museum of Zoology).

Förökning

Hanar parar med flera honor, försvarar territorium med splash och ljud. Honor föder ett unge (några kg). Unget ammar men äter fast mat snart. Inom 2 månader börjar dyka. Mor vårdar unget 5–6 månader. Honor sexuellt mogna ~4 år, hanar ~6 år.