Resor       https://sv.bhlyqj.com

Om kanadagäss

Kanadagäss, korrekt kända som canadagäss, är den näst största vattenfågeln i Nordamerika, med endast svanen som är större. Berömda för sin "V"-formation när de flyger runt på landsbygden under födosök och årliga flyttar, består canadagässfamiljen av minst 11 underarter. Ursprungliga i Nordamerika, har de framgångsrikt introducerats till England och Skandinavien. De kan vara något av en plåga i urbana områden eftersom de lärt sig att anpassa sig till att leva nära människor.

Identifiering

Canadagäss kan vara upp till 42 tum från näbb till svans och ha en vingspannvidd på 50 till 70 tum. Ett stort exemplar kan väga upp till 20 pund. De har en svart huvud på en utsträckt svart hals, med vad som verkar vara en hakanrem av vita fjädrar. Näbben är svart liksom dess ben, svansar och ögon. Bröstet på canadagässen är en beige-färg och ryggen är brunaktig, medan under svansen är fjädrarna vita.

Geografi

Trots sitt namn kan canadagäss ses långt utanför Kanada. De kan ses i hela USA beroende på årstid. Under sommaren råkar canadagäss över hela Kanada så långt norrut som tundran vid polcirkeln. De finns i Alaska under de varmare månaderna och över hela norra USA. När marken börjar frysa flyttar canadagäss söderut till de södra delstaterna i USA och till och med in i norra Mexiko, även om vissa stannar i kallare klimat om vintern inte är för svår. De lever vid sjöar, dammar och stora vattendrag.

Tidsram

De flesta canadagäss parar sig inte förrän de är minst två år gamla. Parningen sker tidigare än hos de flesta fågelarter så att när de små kläcker, kommer växterna de behöver äta att vara i sin primär. Canadagäss parar för livet och de återvänder nästan alltid varje år till samma plats där honan uppfostrades. De bygger bo i slutet av mars och det tar honan ungefär 28 dagar att kläcka sina ägg. Hane stannar nära boet och skyddar sin make från potentiella rovfjärilar. Båda föräldrarna uppfostrar gässungarna.

Effekter

Canadagässen har en hög tolerans mot människor och kan hittas i urbana områden där det finns vatten för att upprätthålla en population. De besöker golfbanor och parker med sina avföringar vilket gör dem till ogäster ibland. De äter gräset i dessa områden och gör korta resor till fält där de kan hitta växter, korn och bär som utgör störst delen av deras kost. De äter också vattenväxter och är inte avstående mot att människor matar dem.

Experttips

Det finns ett par formationer som canadagässen är berömd för. En är "V"-formationen när de flyger, särskilt under flyttar norrut och söderut. Gässen turas om att vara ledarfågeln i V:n, eftersom detta kräver mest ansträngning och energi. Fågeln i baket får extra lyft från fågeln framför den och forskare tror att denna formation gör kollisioner mycket mindre sannolika och låter alla flockmedlemmar hålla koll på varandra. Den andra formationen inträffar när de unga föds och tar till vattnet. Honan tar ledningen och ungarna faller in bakom varandra i en rad, med hane som tar upprearet bakst när de simmar runt.