Resor       https://sv.bhlyqj.com

Djur i australiska outback

Australien är hem för några av de sällsyntaste och mest mångfaltdjuren på planeten. De varierande ekosystemen, de stora öppna landskapen och den geografiska isolationen har producerat några verkligen förbluffande evolutionära fenomen, från den hoppande kangarun till den flygande sockersvansglidaren.

Bilby

Bilby är en liten, nattaktiv pungdjur som lever i de torra outback-regionerna i Västustralien i Tanami, Gibson och Great Sandy Desert. En gång utbredd över hela kontinenten, är bilby nu ett hotat djur på grund av livsmiljöförstöring. Bilby är ett mycket litet, känsligt djur som bara är 28 cm långt, med stora öron för att hjälpa att avleda värme ur deras kroppar och långa bakben. Bilby är så effektivt vid att utnyttja den spartaniska fuktigheten tillgänglig för att det inte dricker vatten, utan snarare extraherar den fuktighet det behöver från sin mat.

Röd känguru

Det röda kängurun är världens största pungdjur, och det är en australisk ikon. Även om det finns hundratals arter av känguru, är det röda kängurun det största och mest vanliga, funnet praktiskt taget överallt i Australien. De distinkta anpassningar som känguru har utvecklat för att överleva i sin hårda miljö är vad som gör dem så fascinerande och älskvärda, från deras pungdjurspungar för att bära sina ungar till deras karakteristiska hoppande, är känguruer kanske de mest igenkännbara australiska djuren.

Sockerglidare

Sockerglidaren är en liten, trädlevande possum känd för sin förmåga att glida från träd till träd via en tunn membran som sträcker ut mellan deras ben. Sockerglidare lever i de tropiska och tempererade skogarna i Australien, har anpassat sig till en bred variation av ekosystem; de bygger bon som de sover i under dagsljuset. Som pungdjur bär sockerglidare sina ungar i sina pungar tills ungarna är starka nog att lämnas ensamma i bon.

Koala

Populärt kallade koala-björnar, är koala inte förknippade med björnar alls, utan är ett pungdjur som känguruer eller possum. Koalan är en av de mest igenkännbara djuren i Australien och anses en nationalsymbol. Koala lever i extrema norr och söder av Australien i eukalyptusskogar, vilka är deras huvudsakliga matkälla. Koala spenderar fem timmar per dag aktivt ätande och resten av tiden sovande, avkopplande och letande efter nya matkällor. Koala succomber lätt för stress och av den anledningen är de ett skyddat djur, trots att de är talrika.