Resor       https://sv.bhlyqj.com

Hotade djur på afrikanska savanner

Afrikanska savannars runt-om- året varma temperaturer, rika växter, buskar och tillfälliga träd skyddar en omfattande variation av vildliv. Afrikanska savanner, också kända som savanner, täcker en stor del afrikanska kontinenten. Tyvärr sätter stöldjakt – den illegala jakten på skyddade arter – och användningen av Afrikas savanner till odling och betesdjur många afrikanska djur på den hotade listan.

Geparder

Geparder växer upp till 90 cm höga och 1,35 meter långa (utan svans), och kan väga mer än 63 kg. I vildmarken kan de leva upp till 12 år. Med mörka fläckar över gyllenbrun färgning och en vit buk, kan geparder nå hastigheter upp till 110 km/h, vilket gör att de kan jaga ner byten som andra stora katter inte kan fånga. Till skillnad från många andra stora katter jagar geparder på dagen, vilket gör deras dagliga rutin mer benägen att påverkas av människor. Från 2010 är geparder hotade.

Grevy-zebror

Grevy-zebror lever i Afrikas torra savanner. De är mellan 1,2 och 1,5 meter höga och kan väga upp till 408 kg. I vildmarken lever de upp till 25 år. Medlemmar i hästslekten, zebror kan springa lika snabbt som 56 km/h. När zebror grupperas ihop gör deras svarta och vita randar det svårt för rovfjäder att utpeka enskilda zebror att attackera. Grevy-zebror kännetecknas av sina smala randar och en tjock massiv svart rand som löper ner längs ryggen. Växtätare, deras huvudsakliga föda är gräs. Grevy-zebror är hotade från 2010.

Afrikansk vildhund

Afrikanska vildhundar kan växa till 75 cm höga och 1 meter långa, och väga upp till 27 kg. I vildmarken lever afrikanska vildhundar i ungefär 10 år. Med fyra tår på framfötterna; stora, avrundade, fladdermusliknande öron; och en svart, brun och vit fläckig päls, jagar afrikanska vildhundar i flock på morgonen och kvällen. Från 2010 anses afrikanska vildhundar vara det näst mest hotade rovdjuret i Afrika.

Vita och svarta noshörningar

Vita och svarta noshörningar finns på savanner i östra och södra Afrika. Större än svarta noshörningen, kan den vita noshörningen måta upp till 4 meter lång och väga upp till 2 270 kg. Båda arterna lever mellan 40 och 45 år och har två horn. Även om båda är växtätare, har vita noshörningar bretta munar lämpliga för att äta grästoppar, medan svarta noshörningar har smalare munar de använder för att skickligt greppa lööv och blad. Trots sina namn är båda arterna en brunvit färg. Både svarta och vita noshörningar är hotade från 2010.

Leoparder

Leoparder är 0,9 till 1,8 meter långa och kan väga upp till 90 kg. Hannar är större och tyngre än honor. Nattaktiga jägare, leoparder som lever på savanner är ljusare i färg än sina motparter som lever i regnskogar. Att gömma sin mat på höjder där andra rovfjäder inte kan nå, leoparder är skickliga klättrare. Vidigt jakade för sina skinn och whiskrar, och förgiftade av bönder som försöker skydda boskap, leoparder är hotade från 2010.