Resor       https://sv.bhlyqj.com

Isbjörnars mat

Stående upp till 3 meter höga och vägande upp till 900 kg, är isbjörnar världens största marklevande rovdjur, enligt Environmental Defense Fund. Isbjörnar har en giftermát och kommer att äta nästan allt om de är tillräckligt hungriga, till och med mänskligt avfall. De är främst köttätande djur, enligt SeaWorld, och har kapacitet att hålla upp till 20 procent av sin kroppsvikt i mat.

Sälar

Sälar är isbjörnens favoritmåltid, enligt San Diego Zoo, med ringsäl som sitt primära mål i vildmarken. Isbjörnar jagar också på andra sälar som skäggsäl, klappsäl och knoppsäl. De har förmågan att lukta dem från ett avstånd på 32 km och kan hitta en säls groda även när den är täckt av snö. Isbjörnar äter främst sälens fett och skinn och kan äta upp till 45 kg blubber under en enda måltid, enligt Polar Bears International. De äter inte upp allt köttet, dock; de lämnar resten åt andra djur som fjällräv eller yngre björnar.

Fåglar

Isbjörnar äter också ofta fåglar. Björnen simmar under fåglarna, särskilt i kabbelvatten, och attackerar dem från nedan. Fåglarnas ägg och ungar, särskilt snögäss, tjänar som mat för hungriga isbjörnar, enligt Discovery News. Denna ätvane sker oftare eftersom global uppvärmning tvingar isbjörnar att lämna sin smältande havsis tidigare på säsongen än tidigare och gå an land, där de finner sårbara ägg och ungar. Ederfåglar är en annan typ av fågel som ofta blir byta för isbjörnar.

Valar

När tillfället ges, är isbjörnar kända för att äta valar. Detta sker generellt när de stöter på en strandad val eller en vals kadaver. Ibland kan en mindre val, som en vitval eller narval, fastna i ett område som är omgivet av is. När detta händer griper isbjörnar tillfället att konfrontera och döda valet för mat.

Vegetation

Även om isbjörnar främst äter kött, äter de också bär, tang och gräs som en del av sin kost. Isbjörnar vänder sig till vegetation under våren och sommaren när de inte kan jaga säl, och andra köttkällor är knappa eller otillgängliga.