Resor       https://sv.bhlyqj.com

Fakta om afrikansk buskelefant

Minnesvärda för sin storlek och unika anatomi, är elefanter favoriter hos skolbarn – och många vuxna – överallt. Den afrikanske elefanten är en särskilt imponerande art, större och mer aggressiv än sin asiatiska motpart. Elefanterna du ser på en cirkus eller i en film är utan tvekan asiatiska elefanter, för afrikanska elefanter är för vilda för att vara lämpliga för träning. De är mammuterna på savannen, vandrande genom sub-saharanska buskmarker nästan oberoende.

Storlek

Den afrikanske hanelefanten är världens största landdjur. Det största kända exemplar någonsin var 4 meter högt och vägde 10 000 kg; bevarat, finns det utställt på Smithsonian National Museum of Natural History. Typiskt växer de upp till 3,4 meter och 6 350 kg. Hanar är större än honor.

Anatomi

En elefants snabel innehåller 100 000 muskler. Den används för andning, luktsinne, dricka, lyfta och hålla och är tillräckligt stark för att riva ner ett träd och tillräckligt delikat för att manipulera små föremål. Afrikanska elefanter har två drag på ändarna av sina snablar som fungerar som fingrar för att plocka upp saker. Afrikanska elefanter har också större öron än asiatiska elefanter, vilket hjälper dem att avleda värme från sina kroppar.

Beteende

Honor och unga elefanter vandrar i flockar, medan hanar antingen lever ensamma eller bildar "bachelor"-flockar. De sover inte mycket men rör sig konstant, äter medan de går. De är generellt tysta men kan kommunicera med varandra genom en rad lågfrekventa ljud som groll, brul och till och för kvittrande. De trumpetar när de är arga eller attackerar och viftar med öronen när de är glada. Viftandet ger också ett ljud som drar andra elefanters uppmärksamhet.

Kost

Det krävs mycket mat för att mata en elefant – upp till 136 kg per dag. De äter gräs, örter, rötter, blad, frukt och till och med bark, som de drar av träd med sina tandar. Afrikanska elefanter föredrar gräsmarker under regnperioden men när det blir torrt söker de upp skogar. Deras nästan konstanta behov av mat är orsaken till deras ständiga rörelse; desto mer överflöd mat, desto mindre vandra de.

Graviditet och födsel

Honelefanter är gravida i nästan 22 månader – längre än något annat däggdjur. Kanske inte förvånande, med tanke på att en nyfödd elefant redan väger 90 kg och är 90 cm hög. Tvillingar är sällsynta. De flesta honor börjar föraklä sig vid ca 10 års ålder och får ett nytt kalv vart fjärde år eller så.