Resor       https://sv.bhlyqj.com

Fakta om flodhästens habitat

Det tredje största landdjuret efter elefanten och vit noshörning, är flodhestar fascinerande varelser. Ordet hippopotamus kommer från det grekiska ordet "hippos", som betyder häst, och "potamus", som betyder flod. Deras närmaste släktingar inkluderar dock valar och delfiner. Lik sina släktingar behöver flodhestar en vattenmiljö för att överleva.

Dvärgflodhäst vs Nilflodhäst

Det finns två arter flodhestar: dvärg och Nil. Båda arterna är starka simmare och äter främst vegetation. Nilflodhäst är dock större och mycket vanligare än dvärgflodhäst. Dvärgflodhäst finns typiskt i Liberia och föredrar sumpiga vatten. Nilflodhäst, å andra sidan, lever bara i subsahariska Afrika, och lever i klarare floder och sjöar.

Vatten

Flodhestar spenderar majoriteten av sin tid i vatten, så de bor typiskt nära långsamt flytande afrikanska sjöar eller floder. De föredrar att vattnet har både grunda partier som de kan vandra runt i och djupare sektioner där de kan vara helt nedsänkta. Flodhestar har anpassat sig till livet i vatten; deras ögon, öron och näshål ligger på toppen av huvudet, vilket gör att de kan vara nästan helt nedsänkta och ändå ha sina sinnen intakta. Deras ögon har en klar membran över sig, som hjälper flodhästen att hålla ögonen öppna medan den är nedsänkt. De har också en unik hud som måste hållas fuktig under więks delen av dagen; om den torkar ut kommer flodhästen att bli avvattnad. Istället för att svettas, utsöndrar flodhestar en tjock, röd slem som skyddar huden från solen och håller den fuktig. Trots att flodhestar är anpassade för vatten, hindrar deras täta kroppar dem från att kunna simma eller flyta. Istället rör de sig genom att gå på eller trycka av botten av vattnet. De kan dock stanna nedsänkta i upp till fem minuter.

Bete

Flodhestar spenderar majoriteten av sina dagar i vattnet, men de spenderar majoriteten av sina nätter på land för att leta efter mat. Deras kost består nästan helt av gräs och sedges. Som ett resultat letar de efter en livsmiljö som inte bara har en långsamt flytande vattenkropp, utan också en som har läten av korta gräsar och lutande stränder där de kan vila nära vattnet. De tenderar att välja områden som kommer att tillfredsställa deras födan krav; rena gräsmarker och skogsmarker föredras över tät tallskog eller skogar. Deras bete har skapat fenomenet kallat en flodhäst gräsmatta, där korta, gröna gräs ständigt växer.

Habitatförlust

Antalet flodhestar i det vilda har minskat med 20 procent de senaste 10 åren. En del av denna förlust beror på jakträttare, som dödar flodhestar för deras kött och elfenbentänder. Men denna minskning i antal beror också på habitatförlust: fler och fler människor flyttar in i flodhästens habitat, och dödar dem för att djuren äter deras grödor.