Resor       https://sv.bhlyqj.com

Djur från Västafrika

Västafrika upptar mer än en femtedel av den afrikanska kontinenten, cirka 614 000 km². Detta stora område, som sträcker sig från södra Sahara till ekvatoriska skogar, är hem för en stor mångfald av fascinerande djurarter. De djurtyper som finns i Västafrika är lika varierade som landskapet och inkluderar många sällsynta och hotade arter.

Trädpangolin (Manis tricuspis)

Trädpangoliner (Manis tricuspis) finns i stora delar av Västafrika, och bebonar tropiska skogar samt åkermark och öppna savanner. De tillhör en familj av sju arter, som bäst beskrivas som skaldade myräter. De är ovanliga utseende djur, med överlappande gyllenbruna skador istället för päls och en lång greppsvans som används för att rörliga sig i träd. Främst insektsätare, har trädpangoliner inga tänder och förlitar sig istället på sina kraftfulla magmuskler och malmaterial som sand för att bryta ner sin mat. Ensamma och nattaktiva djur, spenderar de det mesta av sin tid ensamma i sökande efter måltider, samlas bara för att para sig. Trädpangoliner är hotade på grund av bushmeathandel och habitatförlust.

Afrikansk guld katt (Caracal aurata)

Funnen i tropiska skogar genom hela Västafrika, är den afrikanska guldkatten (Caracal aurata) en svårfångad och lite förstådd art. Det är en medelstor katt, som väger cirka 14 kg och mäter i genomsnitt 90 cm i längd. Även om deras namn antyder att de är gyllene i färg uttrycker de faktiskt en stor variation av färgdrag, från rödbrunt till guld till solid svart. Ibland visar exemplar fläckar på sina pälsar eller på sina bukar. De är främst nattaktiva djur, även om de ibland dyker upp under dagtid för att jaga fåglar, gnagare och små antiloper. Eftersom så lite data finns om den afrikanska guldkatten är det okänt om de är hotade, även om omfattande habitatförlust i stora delar av deras utbredningsområde antyder att vissa populationer minskar.

Fläckhalsad utter (Lutra maculicollis)

Fläckhalsade uttrar (Lutra maculicollis) har ett stort utbredningsområde, från sub-saharianska områden till täta tropiska skogar genom stora delar av centrala och Västafrika. De är sötvattensuttrar, som föredrar snabbt flytande floder med steniga bottenar, även om de ibland finns i sumpar, sjöar och konstgjorda vattenvägar. De når 90 cm i längd och väger cirka 9 kg, är fläckhalsade uttrar en av de minsta arterna av sötvattensuttrar. De är köttätare och äter främst fisk och andra akvatiska varelser som grodor, blötdjur och insekter. Namngivna efter distinkta fläckar på sina halsar, är de rödbruna till chokladbruna med sveda kroppar och kraftfulla vaddade fötter. Extremt leksamma djur, samlas fläckhalsade uttrar ibland i grupper för att leka trots att de är främst ensamma.

Vattenkanin (Hyemoschus aquaticus)

Vattenkaninen (Hyemoschus aquaticus) är ett ovanligt hjortliknande djur som bebonar tropiska regnskogar i Västafrika. De väger bara 9 kg i genomsnitt och når en maxlängd på mindre än 90 cm, med en kompakt kropp och slanka, spetsiga ben. Deras päls är rödbrunt med bleka fläckar, vilket fungerar som en effektiv camouflage under dagen när de vilar. De två mest distinkta egenskaperna hos vattenkaninen är dess slående V-formade märken och utsträckta, tändliknande tänder. De vistas främst nära vatten och har ett litet utbredningsområde, där honor stannar inom ett 14 hektar stort territorium och hanar har ett område ungefär dubbelt så stort. Även om de är främst växtätare, äter denna art ibland kräftdjur och till och med små däggdjur.