Borneansk orangutans diet
Orangutanen kallas skogsmänniska. Detta beror på att det malajiska ordet "orang" betyder man och "(h)utan" betyder skog. Den borneanske orangutanhannen är i genomsnitt lik stor som en man (ungefär 75 kg), medan honan är mindre (ca 37 kg). Dessa djur lever i Indonesien och Malaysia och äter många födoämnen som erbjuds av deras hemland.
Frukt
Orangutans diet består av över 400 typer av mat, enligt Smithsonian National Zoological Park. Deras huvudsakliga näringskälla är dock frukt. Deras diet består av 65 till 90 procent frukt. De äter litchi, mango och jackfrukt. Deras primära frukt är dock fikon (ficus) på grund av tillgänglighet och smältbarhet. Även om de äter många typer, dras de till fett- och sockerrika frukter.
Annan mat
Orangutaner äter också löv och skott från träd. När frukt inte är lättillgänglig, äter de till och med trädbark och mineralrika jordar. Frön är en del av deras diet om andra mer favoriserade födoämnen inte finns tillgängliga.
Mat bortsett från vegetation
Även om dessa stora apor främst äter vegetation, äter de också födoämnen från andra matgrupper. Arkive.org rapporterar att dessa djur också konsumerar honung, insekter, fågelägg och små djur. De har också observerats äta fisk.
Zoodiet
Smithsonian National Zoological Park rapporterar att borneanska orangutaner i fångenskap ges kommersiella kex, frukter som äpplen, bananer och apelsiner, och grönsaker inklusive gröna bönor och morötter. De får kött i form av kokt nötkött eller ugnsbakad fisk en gång i veckan. Frön, popcorn och jordnötter sprids runt om i deras burar för att tillåta sökande beteende.
Hotade
Orangutaner är de största trädlevande (arboreal) däggdjuren i världen. Tyvärr är den borneanske orangutanen en hotad art. De står på International Union for Conservation of Nature (IUCN) Rödlista över hotade arter; deras population har krympt med 50 procent de senaste 60 åren till mellan 45 000 och 69 000 år 2005.
