Gul apas anpassningar
Så sällsynt att den en gång troddes utdöd, överlever den gulaAPAN i träkronan av Perus skogar. Naturen har anpassat den gulaAPAN väl till sin miljö, men apans evolutionära framgång kan väl bevisa primatens undergång. Om dess miljö försvinner, mänskliga intrång leder till avskogning, kan den gulaAPAN försvinna för gott.
Bakgrund
Den gulaAPAN är mer formellt känd som den gulsvansade ullapan, eller Oreonax flavicauda. Denna primat identifierades inte förrän 1800-talet (och då bara från en päls), och sågs inte igen förrän sent på 1900-talet. Den lever bara i de avlägsena bergsskogarna i små delar av Peru, tusentals fot över havet, i små grupper av högst 10 apor. Kanske några hundra gula apor lever fortfarande i det vilda.
Anpassningar
Som andra Nya världens apor har den gulaAPAN en greppsvans, en mest användbar anpassning när den äter i eller rör sig genom trädkronan. Gamla världens svansade primater har förlorat eller aldrig utvecklat denna gren-gripande och locomotionsegenskap; vissa primater, mest märkligt människor och gorillor, har förlorat sina svansar helt. Kammar på änden av apans svans, som är lika lång som dess kropp, förstärker dess grepp. Den gulaAPAN har också en tät päls, avgörande för överlevnad i Andernas kyla. De är plattnosade, med sidoutåtåtnosborrar; Gamla världens apor har mer framträdande nosar och framåtriktade nosborrar. De har färre tänder än gamla världens apor – forskare är inte säkra på exakt varför. De har också längre lemmar i proportion till sin kroppsstorlek, som tenderar att vara mindre än sina afrikanska och asiatiska släktingar – båda fördelar för träkronaliv. En apa 90 cm (3 fot) från spets till svans och vägande mindre än 9 kg (20 lbs) kan hoppa 15 meter (49 fot).
Miljö
Alla Nya världens apor, som den gulaAPAN, är inhemska endast i Sydamerika. Forskare tvekar på att de kom dit via Siberien-Alaska landbro, eller uppstod spontant, så den gula apans förfäder flöt över Atlanten eller skilde sig från en gemensam primatförfader när kontinenterna bröt upp, välj själv. Som bör en träkronabebyggare har den gulaAPAN anpassat sig till en fruktätande diet – det vill säga, i stort sett frukt, med tillfälliga blomma, löv eller långsamt rörlig insekt tillsatt.
Faror
Den gula apans mest framgångsrika anpassning – att leva tyst högt upp i träd, nästan osynligt, i åratal, så att ingen visste att den var där – gäller inte längre. Så tidigt som tidig 2000-talet gör vägar även de mest otillgängliga skogarna tillgängliga och medan ekoturister inte är ett hot, är furtivjägare det. Officiellt är den kritiskt hotade arten officiellt skyddad, men avverkning, gruvbrytning och nödvändighetsjakt fortsätter att ta sin tribut av apan och dess livsmiljö.
Sydamerika
- Boka Yellow Cab i Louisville
- Anpassningar av tundran
- Så här hyr du en gul skolbuss
- Är malaria detsamma som gulfeber?
- Hur ser gulfeber ut?
- Hur man besöker Iwatayama Monkey Park i Kyoto, Japan
- Typer av svarta & gula spindlar i Ohio
- Tropiska blommor på Hawaii
- Hotell på Monkey Forest Road i Bali, Indonesien
