Resor       https://sv.bhlyqj.com

Hotade havsdäggdjur – en översikt

Havsdäggdjur delar många drag med sina landlevande släktingar, bland annat förmågan att andas luft, föda levande ungar och ha hår. Över 120 arter av havsdäggdjur lever och jagar i världens hav, och många av dem är hotade. En gång jakade för sin päls och fett balanserar flera arter på utrotningens rand trots att de skyddas av internationella lagar.

Valar

Även om alla valarter skyddas enligt internationell lag är en handfull fortfarande i fara att utrotas. Nordatlantiska rävalar (Eubalaena glacialis) är stora bardvalar som finns i djupa kustvattnen utanför USA:s östra kust. Bland de sällsyntaste och mest hotade arterna har nordatlantiska rävalar jakats nära utrotning. Färre än 300 individer finns kvar.

Länge trodda utrotade, upptäcktes gråvalar i västra Stilla havet (Eschrichtius robustus) på 1970-talet. Färre än 120 djur har räknats, vilket gör dem till den mest hotade storvalarten. Narvaler (Monodon monoceros), kända för sin karakteristiska spiralformiga tänder, är en arktisk art med ständigt minskande antal. Trots att de är hotade jakas narvaler fortfarande regelbundet av inuitfolk och andra ursprungsfolk i Arktis.

Delfiner

Nära besläktade med valar, är delfiner högt intelligenta havsdäggdjur som finns i alla världshavar. Människor är i stor utsträckning ansvariga för nedgången hos vissa delfinerarter genom föroreningar och oavsiktlig eller avsiktlig dödande. Det finns 14 hotade delfinerarter. Endemisk för Kaliforniska viken är vaquita (Phocoena sinus), en liten tumlare som lever i grunda vatten mindre än 30 meter djupa. Naturligt sällsynta lidas vaquitas av oavsiktligt dödande i fiskenät och av att leva i en habitat som blir allt mer förorenad.

Nära floddelta i Sydostasien lever Irrawaddy-delfiner (Orcaella brevirostris) i nära närhet till människor, vilket ofta resulterar i deras död. Irrawaddy-delfinen är hotad i hela sitt utbredningsområde, med den största populationen i Bangladesh. Världens minsta delfinerart, Mauis delfin (Cephalorhynchus hectori maui), finns bara utanför Nya Zeelands kust. På grund av omfattande fiske i sitt område är Mauis delfin kritiskt hotad, med färre än 105 exemplar kvar i det vilda.

Säl och sjölejon

Säl och sjölejon klassas som fjäderfotingar (pinnipeder), dvs. vändfotade havsdäggdjur. Nedstämmda från landdjur, häckar och parrar sig pinnipeder på land och jagar i vattnet. Utomordentligt jakade för sin päls står många pinnipeder nu i fara för utrotning. Hawaiiansk munkssäl (Neomonachus schauinslandi) är den mest hotade pinnipeden. Den finns bara på några små öar i Hawaii-kedjan, och det finns bara cirka 1 100 häxhuvudssälar kvar.

Stellers sjölejon (Eumetopias jubatus) är den största arten av örsäl, eller sjölejon. De finns runt norra Stilla havets rand och kallas ibland norra sjölejon. Även om de en gång kommersellt jakades, drabbades Stellers sjölejon aldrig av en betydande populationsminskning till följd av jakten. De är nu hotade till följd av överfiske, som utarmat deras födakällor.

Sjöutter

Sjöutter (Enhydra lutris) är den enda helt akvatiska uttersarten, funnen i kustområden runt norra Stilla havet. De är den största arten i familjen Mustelidae (illvingar) och de minsta havsdäggdjuren. Alla tre underarter av sjöutter är hotade, men den mest kritiskt hotade är sydliga sjöuttern (E. lutris nereis). Också kallad kalifornisk sjöutter, lever denna däggdjur utanför centrala Kaliforniens kust mellan Santa Barbara och Monterey Bay. En gång blomstrande med en population på mer än 16 000, räknas sydliga sjöutter nu till färre än 3 000.

Seekor och dugongar

Seekor och dugongar tillhör en liten ordning av stora, akvatiska växtätare som finns i grunda kustområden runt om i världen. Ibland kallade sjöjungfrur, är alla levande medlemmar i ordningen Sirenia nu kritiskt hotade. Seekor (Trichechus) är fullt akvatiska växtätare som ibland kallas sjökossor. Tre underarter av seekor finns, var och en definierad av sitt geografiska utbredningsområde. Dugongar (Dugong dugon) är den enda andra levande medlemmen i ordningen Sirenia. De finns i Sydstilla havet och Indiska oceanen, och jakas fortfarande för sitt kött och blubber trots att de är skyddade hotade däggdjur.