Resor       https://sv.bhlyqj.com

Hotade djur i Alaskas arktiska tundra – Isbjörn, moschusoxe och pilgrimsfalk

Några av Alaskas djur har lagts till på den hotade arter-listan av många anledningar, inklusive naturliga rov djur och olagligt jakt. Vissa arter har förlorat nära 50 % av populationen; i mer extrema fall har andra populationer minskat med nästan 95 %. Tack vare skyddslagar har många djur återhämtats och tagits bort från listan, men vissa kämpar fortfarande för att återetablera sig i de arktiska tundra-regionerna.

Isbjörn

Isbjörnen, även kallad sjöbjörn, är det största rov djuret på land, bosatt i polära regioner på norra halvklotet. De vita björnarna kan hittas drivande i Alaskas isiga vatten på isblock, spendera sina dagar vila och äta. Deras favoritmat är säl, men de har varit kända för att tugga på val- och valrosskadavrar. Vuxna hanar kan växa till nästan 3,4 meter höga, väga mellan 295–450 kg; honor är mindre. Ett lager blubber på nästan 13 cm skyddar isbjörnarna från under noll graders temperaturer där de lever. Populationen sjönk en gång till så lågt som 5 000 djur, men de trivs nu runt 40 000. Förutom jakt och ätande av förorenad mat är huvudorsaken till död för isbjörnar svält: med iskap smältande varje år förkortas deras jaktsäsong drastiskt.

Moschusoxe

Moschusoxen är det enda kopparhuva djur som bor så långt norrut som den frusna tundran i Alaska. Det långa håret och ulliga underpälsen låter moskusoxen leva i tundrans kalla temperaturer. De vandra i flockar på 10–20 oxar och överlever främst genom att äta växter, inklusive kråkbär, björnbär och vide. I genomsnitt kan en moskusoxe väga upp till 385 kg och växa upp till 2,1 meter höjd. Både hanar och honor har horn, men honor har mindre horn täckta med hår. Moskusoxens huvudsakliga naturliga rov djur är den arktiska vargen, men isbjörnar har känts jaga svagare oxar när andra matalternativ är borta. De är också lätta mål för människor, som jagar dem för päls och kött.

Pilgrimsfalk

Pilgrimsfalken, en flyttfågel, återvänder år efter år till samma klippa där den föddes för att bo. Dess primära föda är andra fåglar, inklusive vattenfåglar och strandfåglar. De är en mediumstor falk på 35–46 cm med en vingspannvidd större än 117 cm. Huvudorsaken till nedgången i pilgrimsfalkpopulationen är ätande av mat som förgiftats av bekämpningsmedel eller andra giftiga föroreningar. Bekämpningsmedlen de äter går vidare genom äggen, som antingen kläcker för tidigt eller orsakar andra problem med den nyfödda falken.