Resor       https://sv.bhlyqj.com

Sika-hjort fakta

Sika-hjort, också känd som japansk hjort, tillhör klovdjursfamiljen. De lever i skogsområden, även om de anpassar sig till andra habitats också. Den lilla till medelstora hjorten lever på höjder från havsnivå till mer än 5 000 fot. Hjorten flyttar till lägre höjder när mer än 10 tum snö faller, enligt Natural Science Research Laboratory.

Beskrivning

Sika-hjort växer upp till cirka 43 tum i höjd. Hjorten har korta, kilformade huvuden som verkar ljusare i färg än resten av deras bruna kroppar. Några av hjortens päls innehåller vita fläckar. När hjorten skräms, verkar dess distinkta vita bakdel mycket tydlig. Hanar får gevär med tre till fyra punkter förgrening från varje sida. Honor av sika-hjort har svarta bucklar på sina pannor istället för gevär. Hjorten lever upp till 18 år i vildmarken.

Habitat

Sika-hjort kom ursprungligen från skogsområder med tät undervegetation i södra Sibirien och på närliggande Hokkaido-ön i Japan. Hjorten existerade också på japanska fastlandet och i Kina. Förlust av habitat minskade markant hjordarna, dock. Hjorten introducerades senare i USA med populationer i flera stater, inklusive Maryland. Hjorten finns också i minst 12 countyer i Texas, enligt National Science Research Laboratory.

Kost

Hjorten äter främst på natten, förlitar sig på en variation av gräs, löv, kvistar och nyväxt på vedartade växter. I Texas inkluderar de viktigaste födokällorna live oak, vild plommon, mustang druva, Texas sotol och greenbriar. Hjorten äter också gräs inklusive vintergräs, meadow dropseed och höst switchgrass samt frukter, korn och nötter.

Beteende

I september och oktober blir hanar av sika-hjort, också kallade tjurar, territoriala och kämpar med andra hanar för sitt territorium och rätten att behålla en harem av honor att para sig med. Detta beteende kallas en brunst, med de starkaste hanarna som upprätthåller och försvrar de största territorierna. Tjurarna gräver upp grundiga grop med sina gevär i vilka de urinerar för att markera sitt territorium och hålla andra tjurar borta. När andra tjurar kommer för nära kan en strid utbryta, ibland med döden för en eller möjligen båda tjurarna som följd.

Förökning

Tjurarna parar sig med honorna i sin harem under höstbrunsten. Honor går genom en nästan åtta månader lång graviditetstid efter vilken en enda kalv, och sällan tvillingar, föds. Kalvarna stannar med mödrarna nästa år.