Vad äter Woodpecker Finches?
Woodpecker finches (Camarhynchus pallidus) finns uteslutande på Galapagosöarna, belägna i Stilla havet utanför Ekvadors kust. Djur som lever på Galapagosöarna har utvecklats för att överleva i specialiserade habitat och få tillgång till begränsade matkällor. Woodpecker finchen är så namngiven för att den äter små insekter och larver belägna inom träd och buskar. Dess vana att hacka på grenar liknar en hackspetts trumning på en trädstam.
Verktyg för att samla mat
Mer intressant än woodpecker finchens mat är metoden dessa fincher använder för att extrahera mat från buskar. Woodpecker fincher har utvecklat sina matmetoder för att inkludera att använda små kvistar och kaktusnässlor för att rycka ut larver och insekter från inuti buskarnas grenar. En annan art av Galapagosfinch, kaktusfinchen, använder vanligtvis inte kvistar eller kaktusnässlor för att extrahera sin mat, men fångna kaktusfincher har lärt sig beteendet när de burats nära fångna woodpecker fincher.
Matvanor påverkade av miljö
De flesta fincher är fröätare med framträdande koniska näbbor för att knäcka och skala frön. Woodpecker finchens näbb har utvecklats till en smal form användbar för att rycka i små hål och sprickor. Den smala näbben på woodpecker finchen är mer effektiv för att hålla och manövrera kvistar och kaktusnässlor som fåglarna använder för att spetsa sin mat. Fågelskådare, vetenskapsmän och turister som besöker Galapagosöarna kan observera woodpecker fincher som anskaffar mat med hjälp av de "verktyg" som finns tillgängliga för dem. Woodpecker fincher är en av 13 nära besläktade Galapagosfinch-arter kända som Darwins fincher.
Roll i Darwins forskning
Upptäcktsresande och biolog Charles Darwin intresserades av fincherna som bor på Galapagosöarna. De små, icke-betydelsefulla fåglarna är oanmärkningsvärda i utseende utom uttalade variationer i formerna av deras näbbor. Darwin föreslog att fåglarnas näbbor förändrades som svar på behovet av att hitta en mängd mat i en miljö där alla mattyper är knappa. Vissa av de fröätande fincherna började expandera sina dieter från frön till att inkludera kaktuspolpa, insekter och till och med blod. Woodpecker finchens anpassade diet av gömda insekter och larver ledde till en gradvis förändring av dess näbb till woodpecker finchens nuvarande smala näbb. Woodpecker finchen och tillhörande fincharts var signifikanta ämnen i forskning som ledde till Darwins evolutionsteori.
Population potentiellt sårbar
Biologer har dokumenterat misslyckanden för arter för specialiserade för överlevnad i föränderliga miljöer. Woodpecker finchen har anpassat sin näbb för en specialiserad diet, och vetenskapsmän föreslår att den inte kunde konkurrera med arter med mer effektiva metoder för att anskaffa samma mat. Nuthatch och brun klirare är exempel på nordamerikanska fåglar som kunde konkurrera med woodpecker finchen för dess mat. Dessa fåglar har längre näbbor som kan anskaffa mer gömd mat från träd och buskar utan att använda verktyg. De singulara och specialiserade egenskaperna och beteendet hos woodpecker fincher kunde göra dem oförmöga att överleva om icke-inhemska konkurrerande arter introduceras till deras habitat.
Previous:Dolda stränder i Latinamerika
Next:Regnskogsbuskar
Afrika
- Vad är en afrikansk safari?
- Vilka djur i tempererade regnskogar äter bär
- Vad är ett U-visum?
- Vad är ett F4-visum?
- Vad du kan förvänta dig att äta på en internationell flygresa
- Vad är ett G4-visum?
- Vad är El Rastro?
- Vilka restauranger låter barn äta gratis i Miami, Florida?
- Vad är El Al? Israels nationala flygbolag – historia, säkerhet och kontroverser
