Vad äter Woodpecker-finken?
Woodpecker-finken (Camarhynchus pallidus) finns uteslutande på Galapagosöarna, belägna i Stilla havet utanför Ekvadors kust. Djur som lever på Galapagosöarna har utvecklats för att överleva i specialiserade habitat och få tillgång till begränsade matkällor. Woodpecker-finken är så kallad för att den äter små insekter och larver som finns inom träd och buskar. Dess vana att hacka på grenar liknar en hackspetts drumming på en stam.
Verktyg för matinsamling
Mer intressant än woodpecker-finkens mat är metoden dessa finkar använder för att extrahera mat från buskar. Woodpecker-finkar har utvecklat sina ätmetoder för att inkludera användning av små kvistar och kaktusnalar för att lossa larver och insekter från inom buskarnas grenar. En annan art av Galapagos-fink, kaktusfinken, använder vanligtvis inte kvistar eller kaktusnalar för att extrahera sin mat, men fångna kaktusfinkar har lärt sig beteendet när de burats nära fångna woodpecker-finkar.
Ätbeteende påverkad av miljö
De flesta finkar är fröätare med framträdande koniska näbbor för att knäcka och skala frön. Woodpecker-finkens näbb har utvecklats till en smal form som är användbar för att lossa i små hål och sprickor. Den smala näbben hos woodpecker-finken är mer effektiv för att hålla och manövrera kvistar och kaktusnalar som fåglarna använder för att spetsa sin mat. Fågelobservatörer, vetenskapsmän och turister som besöker Galapagosöarna kan observera woodpecker-finkar som skaffar mat med de "verktyg" som finns tillgängliga för dem. Woodpecker-finkar är en av 13 nära besläktade Galapagos-finkarter kända som Darwins finkar.
Roll i Darwins forskning
Upptäckaren och biologen Charles Darwin intresserades av finkarna som bor på Galapagosöarna. De små, opartiska fåglarna är ouppmärksammade i utseende utom för uttalade variationer i formerna av deras näbbor. Darwin föreslog att fåglarnas näbbor förändrades som svar på behovet av att hitta en variation av mat i en miljö där alla mattyper är knappa. Vissa av de fröätande finkarna började expandera sina dieter från frön till att inkludera kaktuspolpa, insekter och till och med blod. Woodpecker-finkens anpassade diet av gömda insekter och larver ledde till en gradvis förändring av dess näbb till woodpecker-finkens nuvarande smala näbb. Woodpecker-finken och tillhörande finkarter var signifikanta ämnen i forskningen som ledde till Darwins evolutionsteori.
Population potentiellt sårbar
Biologer har dokumenterat misslyckanden för arter som är för specialiserade för överlevande i föränderliga miljöer. Woodpecker-finken har anpassat sin näbb för en specialiserad diet, och forskare föreslår att den inte kunde konkurrera med arter med mer effektiva metoder för att skaffa samma mat. Nuthatch och brown creeper är exempel på nordamerikanska fåglar som kunde konkurrera med woodpecker-finken för dess mat. Dessa fåglar har längre näbbor som kan skaffa mer gömd mat från träd och buskar utan att använda verktyg. De singulara och specialiserade egenskaperna och beteendet hos woodpecker-finkar kunde göra dem oförmöga att överleva om icke-inhemska konkurrerande arter introduceras till deras habitat.
Previous:Gömda stränder i Latinamerika
Next:Regnskogsbuskar
Centralamerika
- Vilka djur i tempererade regnskogar äter bär
- Vad är ett U-visum?
- Vad är ett F4-visum?
- Vad man tar med att äta vid tältcamping
- Vad du kan förvänta dig att äta på en internationell flygresa
- Vad är ett G4-visum?
- Vad är El Rastro?
- Vilka restauranger låter barn äta gratis i Miami, Florida?
- Vad är El Al? Israels nationala flygbolag – historia, säkerhet och kontroverser
