Resor       https://sv.bhlyqj.com

Mat som pingviner äter

Företrädelsevis funna i svalare regioner på södra halvklotet, är pingviner flygupphörda, akvatiska fåglar. Pingviner är välanpassade till den marina miljön, med vingar som fena och vaddade fötter för att simma och manövrera i sitt habitat. Gemensamt för alla pingviner är deras kontrasterande fjäderdräkt av svart och vitt. Dock varierar pingvinarter i storlek från dvärgpingvin som väger cirka 1 kg, upp till kejsarpingvin som väger in på cirka 34 kg.

Kost

Eftersom de är akvatiska fåglar med en havsmiljö, består pingviners kost främst av sjömat. Fåglarna är köttätare, som håller sig alive på krill, kräftdjur, fisk och bläckfisk. Deras exakta kost bestäms av var de lever, med mer varierade kost tillgängliga för arter som lever i subantarktiska och antarktiska områden. Till exempel äter Humboldtpingviner i Sydamerika mest små fiskar, medan klippingviner i Nya Zeeland äter krill och bläckfisk samt fisk.

Jakt

Pingviner är effektiva jakare, med utmärkt syn och förmågan att simma snabbt och dyka djupt. Jakt och ätande sker generellt mellan 15 och 18 meter under havets yta. Vissa arter kan vara under vatten i upp till 20 minuter i taget. Pingviner äter på havet, svalker sin byta hel medan de simmar. Arter som Adélie- och kejsarpingviner kommer att resa avstånd upp till 900 km från sina kolonier för att äta. Pingviner använder också hål i isen för matning när fiskegrunder är långt borta.

Hur pingviner äter

Pingviner använder sina taggiga tungor, kraftfulla käkar och skarpa näbbar för att fånga sitt byta och svalka det hel. Att svalka hel mat låter dem snabbt äta så mycket som möjligt utan att ta tid att tugga. Arternas storlek bestämmer mängden de äter; dock tenderar pingviner att äta mer när mat är överflödigt för att bygga fettlager för tider av brist och fasta. Pingviner hydrerar sig genom att äta färsk snö samt dricka havsvatten eftersom deras kroppar innehåller körtlar för att utsöndra överskotts salt.

Fasta

Pingviner faster årligen och bygger upp fettlager för att upprätthålla sina energinivåer i förväg. Enligt Sea World faster pingviner under parningssäsongen och lämnar inte sina bon för att äta under ruggning och boperioder. Fåglarna faster också när de ruggar eftersom de inte kan gå in i vattnet utan vattentättheten och isoleringen som deras fjäderdräkt ger. Fastperioden varierar mellan kön och art, med hanar av kejsar- och kejsarpingviner som har de längsta fastperioderna på upp till 54 respektive 120 dagar.